Jak należy uprawiać jagodę kamczacką?

Każda roślina ma swoje indywidualne wymagania. Najlepiej się z nimi zapoznać jeszcze przed posadzeniem nowych krzaków w ogrodzie. Jagoda kamczacka nie jest może specjalnie wymagająca, jednakże jej niewłaściwa pielęgnacja niejednokrotnie doprowadziła do zrujnowania wszystkich plonów i uszkodzenia kwiatów. W jakich warunkach należałoby zatem sadzić krzewy tego owocu i w jaki sposób wypadałoby o nie zadbać, aby zapewnić im idealne środowisko do wzrostu i rozwoju?
	jagoda kamczacka

Kamczacka jagoda pochodzi z Azji – dawniej uprawiano ją głównie na Syberii oraz w samych Chinach. Z tego powodu wręcz nie może być rośliną wymagającą, ponieważ doskonale znosi nawet niekorzystne warunki atmosferyczne. Nietrudno jest ją uprawiać w Polsce. W naszym kraju panuje zazwyczaj dość dobry klimat, który sprzyja wzrostowi wszelkich roślinności i doskonale oddziałuje na naturę. Jest on równie korzystny dla samej jagody kamczackiej, wykazującej się niskimi wymaganiami glebowymi oraz klimatycznymi. Poradzą sobie one doskonale nawet z silną suszą i będą dalej się rozwijać podczas gorącego i bardzo upalnego lata czy słonecznej wiosny. Wytrzymają również silne przymrozki i ekstremalnie niskie temperatury, wynoszące nawet do -45 stopni C. Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na glebach próchniczych, których wilgotność jest umiarkowana. Wybierając dla niej miejsce we własnym ogrodzie, warto poszukać takiego, które będzie albo delikatnie zacienione, albo nieco mocniej słoneczne. Przed posadzeniem pierwszych roślin ziemię trzeba jeszcze dodatkowo odżywić, umieszczając na niej sporą ilość kompostu. Wierzchnią warstwę ziemi zaleca się też dodatkowo przekopać, aby stworzyć jagodzie jeszcze lepsze warunki do rozwoju.

Niskie wymagania uprawowe powinny zachęcić każdego ogrodnika do zainteresowania się jagodą kamczacką. To roślina naprawdę niesamowita – przepiękna, bajecznie kolorowa, lekko pachnąca i przy tym łatwa w pielęgnacji. Stanie się ona dumą każdego ogrodu i świetnym pretekstem do przygotowywania wartościowych dań z jej owocami.