Smażenie owoców z sadu

Smażenie owoców z sadu

Lato dobiega końca, a wraz z nim owoce nabierają intensywniejszych barw i posmaków. Zbierane i zjadane prosto z krzewu bywają najlepsze, zatem z trudem się takim oprzeć. Mogą być też świetnym zarzewiem błonnika oraz cennych związków organicznych. Co zdziałać, aby zachować dla siebie oraz bliskich niepowtarzalną siłę owoców?

Jak zrobić przetwory owocowe? Konfitura.
1. Najlepiej, jeśli posiadamy swoje owoce w ogrodzie lub na polu uprawnym. Należy pozbierać je oraz skrupulatnie oczyścić. Czasami trzeba oczyścić owoce z niedoskonałości, szypułek oraz listków. Podobnie jest z nabytymi owocami, najlepiej na jarmarku, gdzie ich naturalność bywa w dużej mierze lepsza aniżeli w hipermarkecie.
2. Owoce powinno się pokroić w malutkie części, wydostać pestki – wówczas osiągniemy fakturę normalnego dżemu z fragmentami owoców. O ile z kolei zależy nam na jednolitym dżemie, to owoce wolno zblendować, a jeśli na wielkich fragmentach – podzielić je w grubsze.
3. Trzeba naszykować spore i wysokie
naczynia (w trakcie podsmażania może dojść do buchania i pryskania sokiem).
4. Dorzucamy małą miarę oleju, najlepiej pochodzenia roślinnego – łyżkę stołową olejku rzepakowego lub nawet lepiej – oleju z kokosów.
5. Grzejemy olej oraz dołączamy owoce.
6. Owoce powinno się podsmażać do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji przetworów, jakkolwiek poleca się, by smażyć je kilka minut od bulgotania.
7. Jak nasze owoce są bulgoczące, powinno się dołączyć do nich ulubiony mix do smażenia konfitur. A najlepiej zrobić przetwory owocowe zdrowsze, innymi słowy dołożyć odrobinę cukru plus agartynę (osiągalna bywa w prawie każdych hipermarketach).
8. Po wykonaniu owych działań, należy wrzące owoce rozlać szybko do umytych oraz wyparzonych słojów, zakręcić je i postawić „do góry nogami”, czyli spodem do góry. Zostawić na 24 godziny w owej pozycji, aby przetwory owocowe się wyjałowiły.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to optymalny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców, które leżą nam w ogrodzie.